Cytaty:

"Kocham życie, przyjacielu, i nawet wtedy, kiedy zraniło mnie tak bardzo, że przez krótką chwilę zapragnęłam umrzeć, nawet wtedy nie popełniłam zdrady."
- Halina Poświatowska Wiersze

Wypisy z historii filozofii

Zenon z Elei — matematyk, obliczył, że świat jest jeden i nieruchomy w słońcu. Obliczył to w ten sposób, że słońce pociął na kawałki, małe, coraz mniejsze, aż mu przestały świecić w dłoni i stało się ciemno. Przerażony Zenon z Elei tarł oczy, a potem szybko podorzucał do siebie odtłuczone grudki, aż mu rozbłysły znowu jednym i niepodzielnym słońcem.

*** wielkopostna legenda

dwa tysiące lat temu
urodziła panna w (Galilei
niemowlę

dziecko było bezbrzeżnie nagie
a ona nie miała nic oprócz
miłości

i tak rosło
ogrzewane oddechem
aż dorosło do
nienawiści

i przybili go do drzewa ludzie
a ona patrzyła

potem — mówią — że wstąpiła w niebo
ale równie dobrze mogła zstąpić w ból
tak był głęboki
---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** Scheila masz brunatne ramiona

Scheila — masz brunatne ramiona ciepłe oplatające jak węże szyję kochanka Scheiła — masz wargi na których siadają pszczoły złote chrabąszcze…

Cytaty - Twoje wargi osuwają się ze mnie fioletowo

"Twoje wargi osuwają się ze mnie fioletowo i chmurnie gdy milczysz." - H. Poświatowska wiersze

Koncepcja

ojczyzną moją jest fwoja uroda wydziedziczona stoję na brzegu przejezdnej drogi czas śpi w moim cieniu w gałęzi zmierzchu śpiew na liściach słońce kruchość…

Właśnie tutaj

trzymam w ustach pasmo słońca jak pasmo włosów gryzę czasem przyfruwa pszczoła ubrana w krótkie futro rozmawiam z nią gwiazdy pociągnięte woskiem…

*** zgarnij mnie oczyma

zgarnij mnie oczyma będę drżała kropla na liściu w twojej mrocznej brunatnej dłoni tak blisko że mogę odczuć egzotyczny zapach twojej szyi pachniesz zmielonym…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline