Cytaty:

"Pamiętaj także o tym, że kochałam, i że to miłość skazała mnie na śmierć."
- Cytaty, Wiersze, Bibliografia

Wit Stwosz

Zakochany w smagłej urodzie mięśni twarzy szczupłych drgających łyddek rozpostartych palców podźwignął ich ramieniem i postawił na ołtarzu. Łokciom nadał strzelistą wypukłość nosy wyciął ostro a oczy powlókł farbą niebieską żeby mówiły leniwej ziemi o niebie śpiącym w człowieku. Potem pozłocił ich suknie i uśmiech ich przerażenie i żal. Strzęp wszechświata — zielony księżyc położył kobiecie pod nogi a ponad jej głową zawiesił ciężką płodną tkliwość mężczyzn. I stali tak pewni własnej urody i własnej wieczności jak ogromne drzewa szumiące ulistwionymi gałęźmi. A on odszedł i mrużąc oczy pokłonił się bogu z drzewa i farby złocistej poganin Wit Stwosz

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** gdzie cię znajdę

gdzie cię znajdę w liściu — muszli nie zgiętej pełnej zielonego nabrzmiałego życia w prostych gałęziach bzu który przekwitł zmierzch zarzucił…

*** kobiety na ulicach New Yorku Filadelfii miasta Elizabeth

kobiety na ulicach New Yorku Filadelfii miasta Elizabeth noszą z tyłu na sukniach szerokie sztywne kokardy chwiejne motyle kokard połyskują w słońcu…

Modlitwa

Miłość która związała nam usta nie zechce rozwiązać ust nie będzie zła nie będzie nieprzebłagana Dziedzilia pani miłosna Bóstwo najśmielszych…

*** chcę pisać o tobie

chcę pisać o tobie twoim imieniem wesprzeć skrzywiony płot zmarzłą czereśnię o twoich ustach składać strofy wygięte o twoich rzęsach kłamać że ciemne chcę…

*** mówiłeś: masz rzęsy

mówiłeś: masz rzęsy stąd do nieba nie lubię takich rzęs — a ja się śmiałam — mówiłeś: masz stopy które w dłoni kryją się wąsko…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline