Cytaty:

"Kocham życie, przyjacielu, i nawet wtedy, kiedy zraniło mnie tak bardzo, że przez krótką chwilę zapragnęłam umrzeć, nawet wtedy nie popełniłam zdrady."
- Halina Poświatowska Wiersze

*** dlaczego nie drzewem

dlaczego nie drzewem
drzewo o krwiobiegu złotym
tak samo pnie się wzwyż
zachłannie rośnie
dojrzewa
w skupieniu
w nagrzane słońcem południe
rodzi
jesienią
odrzuca pamięć lata
porywczym rękom wiatru
oddając liści sierść
ekshibicjonizm drzewa
i doskonała pod mym łokciem
kiedy piszę — śmierć

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** 14. Nie daj koniowi

Nie daj koniowi zjeść tych skrzypiec krzyczała matka lecz Chagall malował I stał się sławny I malował „Konia ze skrzypcami w pysku" A kiedy wreszcie…

*** świat jest pusty

świat jest pusty odkąd poszedłeś nie można żyć bez materii uśmiechu świat umarł na pożar lamp blady księżyc ponad twoimi ustami dogorywa świat jest zły odkąd…

*** ten dzień

ten dzień w ślepym zaułkuf pomiędzy szafką i nocnym stolikiem lustrem z odbiciem nie mojej białej twarzy (moja twarz świeci kolorami w radosnym zwierciadle…

Z Manczya

Wiatr zaplątany w skrzydła wiatraka kpi z patosu mijających niebem chwil. Don Kichot z podłużnych słonecznych cieni oparł brodę na ręce — patrzy tępo.…

*** jestem dla ciebie czuła

jestem dla ciebie czuła jak dla pszczół cierpki zapach kwiatu jestem dla ciebie dobra jak dla zmęczonych skrzydeł ptaka rozchwiana gałąź złoto opadam na…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline