Cytaty:

"Z tęsknoty pisze się wiersze."
- Twórczość Haliny Poświatowskiej

Jerzy

po prostu
zgarniają mnie w pięciokąt dłoni
dwie sylaby kolczastego imienia

Jerzy
przydepnął gardło smoka
krwi smużka na ostrzu

głodne słońce
na otwartej podaje dłoni

karmi słońce
ciepłą krwią

złoto
kradnę na tło
w złocie
nacinam paznokciem profil

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** opowiedzieć o twoich ciepłych ustach motylowi

opowiedzieć o twoich ciepłych ustach motylowi spotkanemu przypadkiem na źdźble ostu złożył skrzydła i senny chwiał kolorem na powierzchni dnia sosny…

*** rozgryzłeś sznurek

rozgryzłeś sznurek ustami chwytasz korale rozsypane po szyi w zagłębieniu pomiędzy piersią i piersią zakwitło pole jagód czerwonych zrywasz je ustami…

*** a co mi

a co mi kostki nóg pobrzękują w takt kastanietów cienkie kości żyją osobno od ciała one wiedzą o swej daremnej wieczności więc w popiół…

*** Kleopatry oczy świecące

Kleopatry oczy świecące powiedziały mu że jest piękny a właśnie pełgał złotym płomykiem — życie w płomień wsunęła palce i wargi w ciepłe wargi smakowały…

*** w jadowitym brzęku

w jadowitym brzęku w szeleście traw w niezdarnych skrzydłach pszczoły miłość mieszka w pocałunki ubrana jak drzewo w krople rosnę i gdy myślę o tobie to tak…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline