Cytaty:

"Pamiętasz przecież, przyjacielu, te wszystkie dni, nadzieję tak wielką, że aż bolała, i zwątpienie, które korzystało z najmniejszego wyczerpania, żeby przyjść i zabić nadzieję."
- Halina Poswiatowska poezja

*** kiedy milczę o nim ściany

kiedy milczę o nim ściany
dźwięczą w kształt łopatek
naginają się gałęzie drzewa

kiedy mówię o nim
słońce
na źdźble trawy przystaje

więc rozkwita

skrzydła ptasie
wśród owoców
zasypiają

cierpliwie
podtrzymuję ciemną głowę jego

noc
stojąca z boku
pogardliwie
gwiazdy strąca

Oda do rąk

Bądźcie pozdrowione moje dłonie, palce moje chwytne, z których jeden przytrzaśnięty drzwiami samochodu, fotografowany promieniami Roentgena — dłoń na zdjęciu wyglądała jak zwichnięte skrzydło — niewielki okruch kości obrysowany własnym odrębnym konturem. Serdeczny palec lewej ręki ozdobiony raz pierścionkiem owdowiały jest teraz i pozbawiony swej ozdoby. Ten, który mi dał pierścionek, już dawno nie ma palców, jego ręce splotły się w jedno z korzeniami drzewa.
Ręce moje tyle razy dotykające stygnących dłoni umarłych i ciepłych mocnych żywych dłoni. Umiejące pieścić niezwykle, w dotyku zatracające przestrzeń dzielącą istnienie od istnienia i niebo od ziemi. Ręce, którym nieobcy ból bezsilności, wczepione w siebie jak dwa przelękłe ptaki, bezdomne, szukające na oślep i wszędzie śladu twoich rąk.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** mówiłeś: masz rzęsy

mówiłeś: masz rzęsy stąd do nieba nie lubię takich rzęs — a ja się śmiałam — mówiłeś: masz stopy które w dłoni kryją się wąsko…

W niskim słońcu

Ile nabrzmiałych gorących słów śpi na gałęzi jesiennego drzewa. Podobno jarzębina podobno wiatr. A porę roku która niesie żniwo liści i zostawia…

Ona

Jestem żeby nabrzmiewać a potem rozwartymi oczyma patrzeć na tętniący cud mojej krwi. Ochraniam go od wiatru pochylona nad nim dotykam rąk nóg. Nie…

Szwajcarski karnawał

poprzez okrągłą z maską na twarzy idziemy — pochód bosą stopą dotykając tłuczonego szkła w świetle wyglądamy dostojnie kłaniają nam się…

To prawda

Ach, cóż za ciężar przeklęty kochać cię z taką siłą! Z miłości boli mnie serce, powietrze i kapelusz. Kto zechce kupić ode mnie wstążkę, którą mi…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline