Cytaty:

"Pamiętaj także o tym, że kochałam, i że to miłość skazała mnie na śmierć."
- Cytaty, Wiersze, Bibliografia

Na marginesie chrześcijaństwa

Judasz jest bóstwem ciemnym
w ziemi
mieszka jego ból
sumienie
które każe się liściom wieszać za szypułki
u drzew chwiejnych gałęzi
i opadać z deszczem

hodowca zdrady
jak hodowca węży
nie pamięta
że rosnąc
zęby
zagłębią w jego gardle

łatwiej wybaczyć chwili w
której tłum spojrzeniem
przywołuje pogardę łatwo
rozgrzeszyć tłum

ale własne dłonie wiążące
węzeł chustki nieporadne
palce które węzeł z chustki
zaczepiły o gałąź

spójrz
kołysze się Judasz
w ziemi

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Cytaty - Życie nie obawia się popełniać plagiatu

"Życie nie obawia się popełniać plagiatu rodząc życie i zawsze jednakowo zdumiewa monotonna w swym uporze śmierć." - Wiersze Halina Poświatowska

*** znów pragnę ciemnej miłości

znów pragnę ciemnej miłości miłości która zabija tak o śmierć modli się skazany przyjdź dobra śmierci rozrzutna bądź jak noc sierpniowa bądź…

*** w twoich doskonałych palcach

w twoich doskonałych palcach jestem tylko drżeniem śpiewem liści pod dotykiem twoich ciepłych ust zapach drażni — mówi: istniejesz zapach drażni…

*** w Trenton Park

w Trenton Park drzewa były inaczej zielone trawa wyższa leżałeś na trawie widziałam oczu twoich okrutne lenistwo wstań — powiedziałam wstałeś nagły…

*** z kwiatów jestem

z kwiatów jestem z ptasiego skrzydła wiatr we mnie mieszka kiedy rozwinięta wiatr chłonę krople zielonego deszczu budzą mnie z wiosną i przecieram oczy…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline