Cytaty:

"Cisza przyjacielu, rozdziela bardziej niż przestrzeń. Cisza przyjacielu nie przynosi słów, cisza zabija nawet myśli."
- Halina Poświatowska chcę pisać o tobie

Pieśń jeźdźca

W księżycu włóczęgów
czarnym z samotności
śpiewają ostrogi.

Koniu czarnej maści,
dokąd niesiesz wędrowca zmarłego?

...Stalowe ostrogi martwego
włóczęgi, który lejce
zwolnił.
Koniu chłodnej sierści,
jakiż zapach ma nóż, który okwitł!

W zaćmionym księżycu
rozkrwawiło pasmo gór
Sierra Morena.

Koniu czarnej maści,

Noc o czarnych bokach
gwiazd ostrogą wspięta
cwałuje przez niebo.

Koniu chłodnej sierści,
jakiż zapach ma nóż, który okwitł!

Pod czarnym księżycem,
krzyk i blask szeroki
weselnego ognia.

Koniu czarnej maści,

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** zgarnij mnie oczyma

zgarnij mnie oczyma będę drżała kropla na liściu w twojej mrocznej brunatnej dłoni tak blisko że mogę odczuć egzotyczny zapach twojej szyi pachniesz zmielonym…

umarłemu księżycowi poświęcam

wez mnie jeszcze w dwie ręce no spraw żebym uległa ciepłym dreszczem przeciągnęła się wzdłuż ziewnęła wzeszła kwitnę wiesz a to jest właśnie prawda zapadam…

*** odłamałam gałąź miłości

odłamałam gałąź miłości umarłą pochowałam w ziemi i spójrz mój ogród rozkwitł nie można zabić miłości jeśli ją w ziemi pogrzebiesz odrasta…

*** Hiszpania jest różowa i złota

Hiszpania jest różowa i złota głos twój seledynowy więc miękkim kocim dotknięciem głowę moją bierze w słów ręce to krwią różową i…

*** na krawędzi mijania

na krawędzi mijania nie ma pocałunków nie ma zapachów ani kolorów brzęk pszczoły gaśnie nad łąką usta w żółtym rumianku palce…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline