Cytaty:

"Pamiętaj także o tym, że kochałam, i że to miłość skazała mnie na śmierć."
- Cytaty, Wiersze, Bibliografia

*** 14. Nie daj koniowi

Nie daj koniowi
zjeść tych skrzypiec
krzyczała matka
lecz
Chagall malował I
stał się sławny I malował
„Konia ze skrzypcami w pysku" A kiedy
wreszcie skończył obraz wskoczył na
konia i w dal pognał wiejąc skrzypcami I
potem dał je z niskim ukłonem pierwszej
nagiej dziewczynie znajomej

Nie pragnąć zysku

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** opowiedzieć o twoich ciepłych ustach motylowi

opowiedzieć o twoich ciepłych ustach motylowi spotkanemu przypadkiem na źdźble ostu złożył skrzydła i senny chwiał kolorem na powierzchni dnia sosny…

Cytaty - Pamiętaj także o tym, że kochałam

"Pamiętaj także o tym, że kochałam, i że to miłość skazała mnie na śmierć." - Cytaty, Wiersze, Bibliografia

*** w wiośnie

w wiośnie zanurzony po krańce włosów w miłości mojej jak w słońcu osą jestem zgarniającą w złote plastry miód dni moje — chwile moje w…

*** ona jest z nami nasłuchuje

ona jest z nami nasłuchuje brzęku osy bawi się moimi włosami w twoje palce wplątana słońce miękko podkłada pod głowy potem trochę traw potem jeden kwiat maku…

*** czekać na ciebie

czekać na ciebie czynność bez końca z światła pochmurnego budować twoje usta pasma włosów palce opowiadać o tobie ciemnej wronie przelatującej nad…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline