Cytaty:

"Kocham życie, przyjacielu, i nawet wtedy, kiedy zraniło mnie tak bardzo, że przez krótką chwilę zapragnęłam umrzeć, nawet wtedy nie popełniłam zdrady."
- Halina Poświatowska Wiersze

Cytaty - Z tęsknoty pisze się wiersze
"Z tęsknoty pisze się wiersze."
- Twórczość Haliny Poświatowskiej

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** Mogę się spełnić

Mogę się spełnić tu — płasko rozsypać dziesięć palców po twoim ciele każdym dotknięciem sprężać mięśnie w żyłach — potoczyć brunatną krew…

*** to było na drodze

liryka nie opadła z ostatnim liściem nagie gałęzie korzeniom szepczą przypowieść o powracaniu pór roku korzenie nie wierzą głęboko a jednak czerpią soki…

L'amour

jak to mówią l'amouf' głupio a ja mam chustką owiązaną twarz bo ty — masz zęby Tamow psiakrew — nie zginaj palców w bezradne…

*** na okruch twojej ciepłej dłoni

na okruch twojej ciepłej dłoni spadam — zgłodniały ptak północny wiatr fale goni krzyczą na okruch twoich warg skrzydłami siadam —…

*** przesunął po mojej twarzy oczyma

przesunął po mojej twarzy oczyma jak ręką i zaraz ciepło odpowiedziała mu powierzchnia mojej skóry zobaczył mnie całą jasną oddającą mu się bez końca a…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline