Cytaty:

"Nie piszę, że Cię kocham, bo to bzdura, ale pewnie Cię kocham."
- Halina Poświatowska - Poezja

Cytaty - Nie piszę, że Cię kocham
"Nie piszę, że Cię kocham, bo to bzdura, ale pewnie Cię kocham."
- Halina Poświatowska - Poezja

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** A zapach ci poślę, zapach tych nocy

A zapach ci poślę, zapach tych nocy, które rozcięte przemijają pomiędzy nami, jak pomiędzy dwoma brzegami mija rzeka. Szelest jest wielki, w gałęziach…

Nad Heloizą ("Heliozna nie była grzeszna")

Heloiza nie była grzeszna Heloiza nie miała welonu Heloiza nie spała w rzece obnosiła swoją złotą nagość po zakurzonych ulicach wielkie sosny — umarłe…

To prawda

Ach, cóż za ciężar przeklęty kochać cię z taką siłą! Z miłości boli mnie serce, powietrze i kapelusz. Kto zechce kupić ode mnie wstążkę, którą mi…

*** bądź przy mnie blisko

bądź przy mnie blisko bo tylko wtedy nie jest mi zimno chłód wieje z przestrzeni kiedy myślę jaka ona duża i jaka ja to mi trzeba twoich dwóch…

Bilans

to są nasze noce rozsypane na gwiazdy na słońca lśniące uparcie światłem jak drżeniem przeszywające mrok to są nasze dni ociemniałe bezgłose żebrzące na rogu…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline