Cytaty:

"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

Cytaty - Drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa.
"Drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

Przypowieść

Postawił diabeł Chrystusa na górze Cadillac i kazał mu spojrzeć w dół. Do nieba był tylko jeden krok, a w dole rozpościerała się kraina żyzna i piękna jak kolorowa pocztówka. Woda była głęboko błękitna, las na zboczach wysepek soczyście zielony, a piasek nadbrzeżny miał kolor złotego kruszcu.
— To wszystko będzie twoim — kusił diabeł — jeśli dasz mi drobiazg — duszę.
Popatrzył Chrystus — do nieba był tylko jeden krok — i pokręcił głową. — Nie, diable, nie skusisz mnie miękkim futrem lasów ani przejrzystym lustrem wody, bliższa mi od nich moja własna dusza.
Zmartwił się diabeł, ale nie stracił nadziei. Przejdźmy się trochę — powiedział — i zeszli nisko pomiędzy łodzie rybackie. Wszedł Chrystus do łodzi i zobaczył, jak rybacy zarzucają sieć, a potem z wy¬siłkiem wielkim, ryb pełną, ciągną ku brzegowi. Zaczął im pomagać Chrystus i gdy z oddechem krótkim i błyszczącymi oczyma już dotykał trzepoczących w sieci, powiedział diabeł — będą twoje, ale tylko wtedy, jeśli mi oddasz duszę. — Bierz ją — krzyknął Chrystus — obydwie ręce zanurzone w wodzie — i nie przeszkadzaj ludziom w codzien¬nej walce o życie na ziemi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Nad Heloizą ("Heliozna nie była grzeszna")

Heloiza nie była grzeszna Heloiza nie miała welonu Heloiza nie spała w rzece obnosiła swoją złotą nagość po zakurzonych ulicach wielkie sosny — umarłe…

*** 14. Nie daj koniowi

Nie daj koniowi zjeść tych skrzypiec krzyczała matka lecz Chagall malował I stał się sławny I malował „Konia ze skrzypcami w pysku" A kiedy wreszcie…

*** obłe ciała delfinów w ciepłej wodzie południowego oceanu

obłe ciała delfinów w ciepłej wodzie południowego oceanu mądra kobieta mówi: życie jest piękne plażą przejeżdża samochód słyszę warkot…

O wróblach

wróble to arcydobrzy katolicy wierzący we wszystko w objawienie w słońce w płowiejące liście one nie kłamią nie kradną nie wydziobują grochu z ziemi…

Cytaty - Drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa.

"Drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa." - Halina Poswiatowska wiersze o milosci

Najnowsze dyskusje:

Forum offline