Cytaty:

"Pamiętasz przecież, przyjacielu, te wszystkie dni, nadzieję tak wielką, że aż bolała, i zwątpienie, które korzystało z najmniejszego wyczerpania, żeby przyjść i zabić nadzieję."
- Halina Poswiatowska poezja

*** znów pragnę ciemnej miłości

znów pragnę ciemnej miłości
miłości która zabija
tak o śmierć modli się skazany

przyjdź dobra śmierci
rozrzutna bądź jak noc sierpniowa
bądź ciepła
dotknij mnie lekko

odkąd poznałam jej prawdziwe imię
przygotowuję moje serce
na ostatni urwany
wstrząs

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Wieczny finał

obiecywałam niebo ale to nieprawda bo ja cię w piekło powiodę w czerwień — ból nie będziemy obchodzić rajskich ogrodów ani zaglądać przez…

*** na krawędzi mijania

na krawędzi mijania nie ma pocałunków nie ma zapachów ani kolorów brzęk pszczoły gaśnie nad łąką usta w żółtym rumianku palce…

*** a mówiłam — oczy masz złote

a mówiłam — oczy masz złote a mówiłam —uważaj bo skradną a płakałam gdy odchodziłeś w noc i ustami przywartymi do szkła nazywałam…

*** więc się oprę

więc się oprę o twoje ciało i będę jak bluszcz który ramię drzewa porasta pieszczotą ciasną otoczę twoje ręce i szyję prostą i brwi usta przybytek mojej…

*** Widziałam ostatnią pszczołę

Widziałam ostatnią pszczołę. Wygrzewała się w skrawku słońca zachwycona tak, jakby to było toczące się nieruchomym nieboskłonem życie. Delikatne gazowe…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline