Cytaty:

"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

Cytaty - Żyje się chwila
"Żyje się chwila, a czas jest tylko przezroczystą perłą wypełnioną oddechem."
- H. Poświatowska Jestem julią

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** całe twoje ciało

całe twoje ciało nie nakarmi jednego westchnienia niespokojnego oceanu ptaki zbierają się na ucztę z twojego ciała a ty je przyciskasz do obcych ust i w…

*** ten dzień

ten dzień w ślepym zaułkuf pomiędzy szafką i nocnym stolikiem lustrem z odbiciem nie mojej białej twarzy (moja twarz świeci kolorami w radosnym zwierciadle…

*** szukam cię w miękkim futrze kota

szukam cię w miękkim futrze kota w kroplach deszczu w sztachetach opieram się o dobry płot i zasnuta słońcem — mucha w sieci pajęczej — czekam...…

*** ta miłość jest skazańcem

ta miłość jest skazańcem zasądzonym na śmierć umrze za krótkie dwa miesiące na świecie jest przestrzeń i czas odejdziesz ode mnie na świecie jest niemoc…

*** a mówiłam — oczy masz złote

a mówiłam — oczy masz złote a mówiłam —uważaj bo skradną a płakałam gdy odchodziłeś w noc i ustami przywartymi do szkła nazywałam…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline