Cytaty:

"Drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

Cytaty - Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć
"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** tak lekko ubyć

tak lekko ubyć z zapachu z barwy po prostu pod głowę ramię i zasnąć wiatr nie obudzi pszczoła ciemnymi skrzydłami nie ugłaszcze ziemi oddać siebie tak bardzo…

*** chciałabym je zakląć w płótno

chciałabym je zakląć w płótno albo w dźwięk kiedy płyną na skrzydłach mocnych poprzez krew dotykające wody dziobem mocnym aby jeść cienie roztrącające…

*** liryka nie opadła z ostatnim liściem

liryka nie opadła z ostatnim liściem nagie gałęzie korzeniom szepczą przypowieść o powracaniu pór roku korzenie nie wierzą głęboko a jednak czerpią soki…

Egipt

Jakie ma okrągłe biodra — mówił — a w talii jest cienka i wcale nie pachnie całunem. Ma zapach ziemi — żółte śwaieczki wypaliły…

*** Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę

Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę, to jest bardzo głupie nosić szminkę w kieszeni, gdy ty patrzysz na mnie tak poważnie, jakbyś w moich oczach…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline