Cytaty:

"Życie nie obawia się popełniać plagiatu rodząc życie i zawsze jednakowo zdumiewa monotonna w swym uporze śmierć."
- Wiersze Halina Poświatowska

mam szczęście!

mam szczęście!
krzyczą dzieci
chwytając piłkę z
nurtów wody

a ono — na niebie świeci
roześmiane złotem — młode

wyciągnij rękę — zamknij
płonący krążek w pięści i
głośno — głośno krzyknij
— mam szczęście —

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Przypowieść

Postawił diabeł Chrystusa na górze Cadillac i kazał mu spojrzeć w dół. Do nieba był tylko jeden krok, a w dole rozpościerała się kraina żyzna i piękna jak kolorowa pocztówka. Woda była głęboko błękitna, las na zboczach wysepek soczyście zielony, a piasek nadbrzeżny miał kolor złotego kruszcu.
— To wszystko będzie twoim — kusił diabeł — jeśli dasz mi drobiazg — duszę.
Popatrzył Chrystus — do nieba był tylko jeden krok — i pokręcił głową. — Nie, diable, nie skusisz mnie miękkim futrem lasów ani przejrzystym lustrem wody, bliższa mi od nich moja własna dusza.
Zmartwił się diabeł, ale nie stracił nadziei. Przejdźmy się trochę — powiedział — i zeszli nisko pomiędzy łodzie rybackie. Wszedł Chrystus do łodzi i zobaczył, jak rybacy zarzucają sieć, a potem z wy¬siłkiem wielkim, ryb pełną, ciągną ku brzegowi. Zaczął im pomagać Chrystus i gdy z oddechem krótkim i błyszczącymi oczyma już dotykał trzepoczących w sieci, powiedział diabeł — będą twoje, ale tylko wtedy, jeśli mi oddasz duszę. — Bierz ją — krzyknął Chrystus — obydwie ręce zanurzone w wodzie — i nie przeszkadzaj ludziom w codzien¬nej walce o życie na ziemi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** zapukał do uśmiechu

zapukał do uśmiechu i uśmiech odpowiedział — jestem pociągnął za niesforne ucho skłóconą z wiatrem noc naszeptał w uszy nocy słów…

*** Mogę się spełnić

Mogę się spełnić tu — płasko rozsypać dziesięć palców po twoim ciele każdym dotknięciem sprężać mięśnie w żyłach — potoczyć brunatną krew…

*** Hiszpania jest różowa i złota

Hiszpania jest różowa i złota głos twój seledynowy więc miękkim kocim dotknięciem głowę moją bierze w słów ręce to krwią różową i…

*** świat jest pusty

świat jest pusty odkąd poszedłeś nie można żyć bez materii uśmiechu świat umarł na pożar lamp blady księżyc ponad twoimi ustami dogorywa świat jest zły odkąd…

Modlitwa z tęsknoty

Chowanna przyjdź z uiftarłegg^lasu powiedz ustami wyrzeźbionymi w korze prawdę o śmierci i o miłości prostsza od twoich sosen Chowanna ciepła jak pulsujący…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline