Cytaty:

"Nie piszę, że Cię kocham, bo to bzdura, ale pewnie Cię kocham."
- Halina Poświatowska - Poezja

Nad wierszem

Wlej się — będziemy czytać wiersze
będziesz powtarzał uparcie
„noc jak ściana" i zobaczysz
ścianę i na ścianie znajdziesz
przyczepione zardzewiałą pluskiewką
dwa serduszka z czerwonego papieru
rozczulisz się — jakie śliczne
geometryczne
idylliczne
kiedy trzepocą
kiedy tę krew
do góry i w dół
kiedy krzepną
kiedy zdechną
i odrodzą się w początku wiersza
„ich dwoje" Wódki
to nic — że w głowie wiatrak z
śmiesznymi skrzydłami a za
oknem
ta ściana — jak noc
wieczór jest taki krótki dzień
jest taki krótki słowa krótkie
skrzydłami wiatraka bije w
głowie — co? — noc — ta noc
— jak ściana

Oda do rąk

Bądźcie pozdrowione moje dłonie, palce moje chwytne, z których jeden przytrzaśnięty drzwiami samochodu, fotografowany promieniami Roentgena — dłoń na zdjęciu wyglądała jak zwichnięte skrzydło — niewielki okruch kości obrysowany własnym odrębnym konturem. Serdeczny palec lewej ręki ozdobiony raz pierścionkiem owdowiały jest teraz i pozbawiony swej ozdoby. Ten, który mi dał pierścionek, już dawno nie ma palców, jego ręce splotły się w jedno z korzeniami drzewa.
Ręce moje tyle razy dotykające stygnących dłoni umarłych i ciepłych mocnych żywych dłoni. Umiejące pieścić niezwykle, w dotyku zatracające przestrzeń dzielącą istnienie od istnienia i niebo od ziemi. Ręce, którym nieobcy ból bezsilności, wczepione w siebie jak dwa przelękłe ptaki, bezdomne, szukające na oślep i wszędzie śladu twoich rąk.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** nie mam dawnej czułości dla mojego ciała

nie mam dawnej czułości dla mojego ciała jednak je toleruję jak pociągowe zwierzę które jest pożyteczne chociaż wymaga wielu starań dostarcza…

Pocałunki

całuję we wszystkich kolorach świata srebrno i złoto ciemną czerwienią całuję twoje wargi osuwają się ze mnie fioletowo i chmurnie gdy milczysz błyskiem…

*** oni są kwintesencją ziemi

oni są kwintesencją ziemi tacy kuliści po smagłym obrocie ciał błądzi miododajna pszczoła w ust wypukłej narośli w palcach szczupłych zagłębia ostre żądło…

W słońcu południa

dziewanna włosami ze złota włosami z rudej czerwieni owinęła szyję pręży zielone piersi na smagłym ciele ziemi dziewanna nie zna wstydu dziewanna jest trawą…

*** do ciebie poprzez

do ciebie poprzez czas czasem tak blisko że dotykam nie wiem gdzie się kończy pamięć a zaczyna rzeczywistość zegar mojego ciała zaciął się uparcie wraca do…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline