Cytaty:

"Z tęsknoty pisze się wiersze."
- Twórczość Haliny Poświatowskiej

umarłemu księżycowi poświęcam

wez mnie jeszcze
w dwie ręce
no spraw
żebym uległa ciepłym dreszczem
przeciągnęła się wzdłuż
ziewnęła
wzeszła

kwitnę wiesz
a to jest właśnie prawda
zapadam wolno
w śmiech szloch śmierć

zielone uśmiechy kościołów
wieże tańczące
z linoskoczkiem
zakochana puściła się gwiazda

śmiech szloch śmierć

usiadła na dachu ostrym
spłonęła
linoskoczek całował włosy
zwisające z gotyckiego nieba

potem piersi uniesione końce
śpiewały arię
że się pną
że świecą
więc je w usta brał

w uśmiech
zachłannie

a bezwstydne niebo patrzyło
ciemną gębą
otwartą na

śmierć

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Pod zwrotnikiem

trzymaj mnie ręką na pustyni ogromne gwiazdy schodzą po wąskim brunatnym pniu księżyc gąsienicą wypełzł kara — kum suchy wiatr usta podeptał usta…

*** ta miłość jest skazańcem

ta miłość jest skazańcem zasądzonym na śmierć umrze za krótkie dwa miesiące na świecie jest przestrzeń i czas odejdziesz ode mnie na świecie jest niemoc…

Nad Heloizą ("pytała dnia - dlaczego")

pytała dnia — dlaczego srebrny wstał i uczesał obłoki zwierzała się sosnom wysokim na pagórki wbiegała milkła słońce — krzyczała —…

*** Harlem jest miastem trudnym

Harlem jest miastem trudnym nad rzeką powolną wyrosłym z kamienia na kamieniu w ramach okien w drzwi framugach prostych twarze o barwie ziemi w słońcu ciepłej…

*** zgarnij mnie oczyma

zgarnij mnie oczyma będę drżała kropla na liściu w twojej mrocznej brunatnej dłoni tak blisko że mogę odczuć egzotyczny zapach twojej szyi pachniesz zmielonym…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline