Cytaty:

"Pamiętaj także o tym, że kochałam, i że to miłość skazała mnie na śmierć."
- Cytaty, Wiersze, Bibliografia

O tobie

jesteś wieczorem brązowy
jesteś wieczorem zielony
jesteś żółty wieczorem

pachniesz cierpko
jak roztarty liść akacji
wokół jest miękko
od liści szałwii i liści rumianka

masz ręce twarde
masz ręce nie znoszące oporu
trzymasz mój kark ręką

posłuszeństwo moich włosów
jest doskonalsze
od posłuszeństwa kwiatu

spóźniona pszczoła
brzęczy
przelatując nisko
nad błyskiem twoich oczu

okrągły księżyc patrzy
z dna stawu gwiazdy
krzyczą

jesteś złoty wieczorem — jak wieczór

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Oda do rąk

Bądźcie pozdrowione moje dłonie, palce moje chwytne, z których jeden przytrzaśnięty drzwiami samochodu, fotografowany promieniami Roentgena — dłoń na zdjęciu wyglądała jak zwichnięte skrzydło — niewielki okruch kości obrysowany własnym odrębnym konturem. Serdeczny palec lewej ręki ozdobiony raz pierścionkiem owdowiały jest teraz i pozbawiony swej ozdoby. Ten, który mi dał pierścionek, już dawno nie ma palców, jego ręce splotły się w jedno z korzeniami drzewa.
Ręce moje tyle razy dotykające stygnących dłoni umarłych i ciepłych mocnych żywych dłoni. Umiejące pieścić niezwykle, w dotyku zatracające przestrzeń dzielącą istnienie od istnienia i niebo od ziemi. Ręce, którym nieobcy ból bezsilności, wczepione w siebie jak dwa przelękłe ptaki, bezdomne, szukające na oślep i wszędzie śladu twoich rąk.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Początek

W mdlącosłodkim zapachu odnaleźliśmy bardzo niewielkie zgubione pod uapiornym zachodnim słońcem deszcze umyły nasze bose nogi więc wstąpiliśmy nie plamiąc…

Z Manczya

Wiatr zaplątany w skrzydła wiatraka kpi z patosu mijających niebem chwil. Don Kichot z podłużnych słonecznych cieni oparł brodę na ręce — patrzy tępo.…

Oda do rąk

Bądźcie pozdrowione moje dłonie, palce moje chwytne, z których jeden przytrzaśnięty drzwiami samochodu, fotografowany promieniami Roentgena — dłoń…

Z przepowiedni

apostołowie na obłoku urżnęli się w sztok świat zaczął się chwiać z boku na bok jako że myśl — wyobrażenie apostołów nieomylne jest i istotne a…

*** chcę pisać o tobie

chcę pisać o tobie twoim imieniem wesprzeć skrzywiony płot zmarzłą czereśnię o twoich ustach składać strofy wygięte o twoich rzęsach kłamać że ciemne chcę…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline