Cytaty:

"Nie piszę, że Cię kocham, bo to bzdura, ale pewnie Cię kocham."
- Halina Poświatowska - Poezja

*** Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę

Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę, to jest bardzo głupie nosić szminkę w kieszeni, gdy ty patrzysz na mnie tak poważnie, jakbyś w moich oczach widział gotycki kościół. A ja nie jestem żadną świątynią, tylko lasem i łąką — drżeniem liści, które garną się do twoich rąk. Tam z tyłu szumi potok, to jest czas, który ucieka, a ty pozwalasz mu przepływać przez palce i nie chcesz schwytać czasu. I kiedy cię żegnam, moje umalowane wargi pozostają nie tknięte, a ja i tak noszę szminkę w kieszeni, odkąd wiem, że masz bardzo piękne usta.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Oda do rąk

Bądźcie pozdrowione moje dłonie, palce moje chwytne, z których jeden przytrzaśnięty drzwiami samochodu, fotografowany promieniami Roentgena — dłoń na zdjęciu wyglądała jak zwichnięte skrzydło — niewielki okruch kości obrysowany własnym odrębnym konturem. Serdeczny palec lewej ręki ozdobiony raz pierścionkiem owdowiały jest teraz i pozbawiony swej ozdoby. Ten, który mi dał pierścionek, już dawno nie ma palców, jego ręce splotły się w jedno z korzeniami drzewa.
Ręce moje tyle razy dotykające stygnących dłoni umarłych i ciepłych mocnych żywych dłoni. Umiejące pieścić niezwykle, w dotyku zatracające przestrzeń dzielącą istnienie od istnienia i niebo od ziemi. Ręce, którym nieobcy ból bezsilności, wczepione w siebie jak dwa przelękłe ptaki, bezdomne, szukające na oślep i wszędzie śladu twoich rąk.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** do ciebie poprzez

do ciebie poprzez czas czasem tak blisko że dotykam nie wiem gdzie się kończy pamięć a zaczyna rzeczywistość zegar mojego ciała zaciął się uparcie wraca do…

Na złamanie karku

życie jest takie długie stukała szafka kredens i etażerka życie długie stół tupał nogami pod stołem długie obraz zakołysał się i spadł długie długie…

*** tak lekko ubyć

tak lekko ubyć z zapachu z barwy po prostu pod głowę ramię i zasnąć wiatr nie obudzi pszczoła ciemnymi skrzydłami nie ugłaszcze ziemi oddać siebie tak bardzo…

Cytaty - Drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa.

"Drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa." - Halina Poswiatowska wiersze o milosci

*** chcę cię nakarmić sobą

chcę cię nakarmić sobą dotknij ustami wypukłego brzegu ziemi niech cię upiję bolesna świadomość wieczności kwitnący a przydrożny zgięty przeczuciem plonu jak…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline