Cytaty:

"Pamiętaj także o tym, że kochałam, i że to miłość skazała mnie na śmierć."
- Cytaty, Wiersze, Bibliografia

*** nie jestem sama

nie jestem sama
ze mną jest woda
która patrzy moimi oczyma
uśmiecha się moimi ustami
i nasłuchuje
tysiąca słów złotych słonecznych

uskrzydlone słowa ptactwo
pierzaste chmury was nade
mną jak pocałunki
garniecie się do rąk do ust

i wszystko płonie
rozsypane w słońcu
nie jestem sama
ze mną jest trawa
której każde źdźbło
powtarza kształt moich palców
  ---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Oda do rąk

Bądźcie pozdrowione moje dłonie, palce moje chwytne, z których jeden przytrzaśnięty drzwiami samochodu, fotografowany promieniami Roentgena — dłoń na zdjęciu wyglądała jak zwichnięte skrzydło — niewielki okruch kości obrysowany własnym odrębnym konturem. Serdeczny palec lewej ręki ozdobiony raz pierścionkiem owdowiały jest teraz i pozbawiony swej ozdoby. Ten, który mi dał pierścionek, już dawno nie ma palców, jego ręce splotły się w jedno z korzeniami drzewa.
Ręce moje tyle razy dotykające stygnących dłoni umarłych i ciepłych mocnych żywych dłoni. Umiejące pieścić niezwykle, w dotyku zatracające przestrzeń dzielącą istnienie od istnienia i niebo od ziemi. Ręce, którym nieobcy ból bezsilności, wczepione w siebie jak dwa przelękłe ptaki, bezdomne, szukające na oślep i wszędzie śladu twoich rąk.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Modlitwa

Miłość która związała nam usta nie zechce rozwiązać ust nie będzie zła nie będzie nieprzebłagana Dziedzilia pani miłosna Bóstwo najśmielszych…

*** nie chwytałam mojej miłości

nie chwytałam mojej miłości jak ptaka w ręce nie trzepotała rozgłośnie w moich palcach jak oswojoną kawkę głaskałam po czarnych piórkach niedbale jak…

*** Beatryx

Beatryx dotknij twojego ciała idąca na rusztowanie czujesz ten zgrzyt ten zgrzyt to mięśnie napięte do ostatka na smukłych ścięgnach dzwonią rytm rytm nogi raz…

Początek

W mdlącosłodkim zapachu odnaleźliśmy bardzo niewielkie zgubione pod uapiornym zachodnim słońcem deszcze umyły nasze bose nogi więc wstąpiliśmy nie plamiąc…

Sirocco

sirocco nas cisnęło na brzeg moje włosy utopione w wodzie moje nogi pachnące rumiankiem uplatane w trawie rzuciły wyzwanie niebu sirocco gór —…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline