Cytaty:

"Kocham życie, przyjacielu, i nawet wtedy, kiedy zraniło mnie tak bardzo, że przez krótką chwilę zapragnęłam umrzeć, nawet wtedy nie popełniłam zdrady."
- Halina Poświatowska Wiersze

*** Widziałam ostatnią pszczołę

Widziałam ostatnią pszczołę. Wygrzewała się w skrawku słońca zachwycona tak, jakby to było toczące się nieruchomym nieboskłonem życie. Delikatne gazowe skrzydełka podźwignęła w górę i położyła na nich ociężałą głowę. A oczy miała zamknięte.
Stopy — ruchliwe zazwyczaj — obejmował bezwład i bezruch, a jednak dysząca intensywność pręgowanego futerka mówiła, że pszczoła żyje. Odpoczywała po dniu — a może po pracowitym lecie — grzejąc się w umierającym słońcu jesieni. Usiadłam obok niej i cicho, nie chcąc jej spłoszyć, spytałam:
co robiłaś w życiu? miód —
mruknęła nie poruszając
skrzydłem czy dobrze jest
robić miód?
o    — dobrze
i    tylko tyle?
tylko — spojrzała na mnie zielonym
pełnym zapachu okiem wzruszyła
ramionami miód — to jest życie a teraz
chcesz odejść?
o    tak — teraz chcę stać się cząstką zielonego plastra
tańczącą odrobiną pyłu — wiecznym brzękiem
i    nie żal ci życia?
nie
moje spiżarnie są pełne ociekającego słońcem miodu — tam w środku z odrobiną zapachu i barwy
lęgną się nowe i nowe pszczoły one będą
brzęczeć umilkła
powietrze drgało   poruszane gazowymi
skrzydłami owadów

---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** wielkopostna legenda

dwa tysiące lat temu
urodziła panna w (Galilei
niemowlę

dziecko było bezbrzeżnie nagie
a ona nie miała nic oprócz
miłości

i tak rosło
ogrzewane oddechem
aż dorosło do
nienawiści

i przybili go do drzewa ludzie
a ona patrzyła

potem — mówią — że wstąpiła w niebo
ale równie dobrze mogła zstąpić w ból
tak był głęboki
---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** rozpadły się cztery ściany życia wyłuskuję

rozpadły się cztery ściany życia wyłuskuję ziarno mroku z drzew wierzchołków miękko sfruwa jesień żeby jeść mi z ręki wróble gasną pod czerwonym…

Rekolekcje dla kota

spiczastoucha w pręgi ponad którymi oczu konstelacja zielona świeci wybacza ci się okrucieństwo i świergot w twoim gardle milknący wybacza ci się egoizm…

Cytaty - Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć

"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

*** a co mi

a co mi kostki nóg pobrzękują w takt kastanietów cienkie kości żyją osobno od ciała one wiedzą o swej daremnej wieczności więc w popiół…

*** myślę że jest trudno pisać wiersze

myślę że jest trudno pisać wiersze spójrzcie ile fazy nrś udaje się to tym którym powinno się udać ale myślę także że niełatwo jest połykać…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline