Cytaty:

"Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę."
- *** Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę

*** masz włosy drażniące urodą

masz włosy drażniące urodą
ręce
których twarda pieszczota
rozprostowana tkliwością
błądzi
po haftkach mojej spódnicy

twoje biodra
zadowoliłyby smak estetyczny
rozkapryszonych księżniczek

usta
umiejętnością niezwykłą
prześcigające wąski brunatny pień sosny

bezdomna osa
we wnętrzu twoich ust
buduje gniazdo
aby skrzydłami nieporadnych słów
zgarniać ciężki złoty miód miłości
 ---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** bo właśnie chcę najprościej

bo właśnie chcę najprościej na srebrnej tacy księżyca podać ci kolację i patrzeć — jak zgryzasz śpiący złoty pomarańcz obcisłą skórę potem palcem…

*** nie mówiłam uśmiechem

bo uśmiech wypadł na ostrym zakręcie zniknął nie krzyczałam strachem strach jest niemy stoi pod ścianą patrzy i nie podbiegłam na szybkich nogach bo moje nogi…

*** pragnę mocniej

pragnę mocniej od pożółkłej topoli na srebrnej drodze pełnej lipcowego kurzu pragnę ciebie deszczem na moje nagie ciało w spopielałe czoło spłyń drzewa…

*** jeszcze jedno wspomnienie

jeszcze jedno wspomnienie przed chwilą napisałam słowo jestem starsza o słowo o dwa o trzy o wiersz starsza — co to znaczy starsza w abstrakcji…

*** stworzył mnie z własnych oczu

stworzył mnie z własnych oczu z szeptu liści które były poza mną budował z słów zanoszących się wiosną potem w dotyku znalazł usta zamieszkałe…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline