Cytaty:

"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

*** zapukał do uśmiechu

zapukał do uśmiechu
i uśmiech odpowiedział — jestem
pociągnął za niesforne ucho
skłóconą z wiatrem noc
naszeptał w uszy nocy
słów tańczących na wietrze
uśmiechem pozłocił
jej umęczone zmierzchem ciało
więc wstała
naga i nagle złota
żeby zagłębić gwiazd ostre paznokcie
w jego pulsującym gardle
do krwi
 ---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

O tobie

jesteś wieczorem brązowy jesteś wieczorem zielony jesteś żółty wieczorem pachniesz cierpko jak roztarty liść akacji wokół jest miękko od liści…

Nad spaloną Żydówką

Sulamito jak umierałaś? rzewnie kiedy z twojego białego ciała wiatr uczynił zabawkę płomieniom Jeanne d'Arc nie tak spopielała Inaczej Czyje włosy sypały…

Przypowieść

Postawił diabeł Chrystusa na górze Cadillac i kazał mu spojrzeć w dół. Do nieba był tylko jeden krok, a w dole rozpościerała się kraina żyzna i…

Cytaty - Żyje się chwila

"Żyje się chwila, a czas jest tylko przezroczystą perłą wypełnioną oddechem." - H. Poświatowska Jestem julią

Cytaty - Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć

"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

Najnowsze dyskusje:

Forum offline