Cytaty:

"Twoje wargi osuwają się ze mnie fioletowo i chmurnie gdy milczysz."
- H. Poświatowska wiersze

*** oni są kwintesencją ziemi

oni są kwintesencją ziemi
tacy kuliści
po smagłym obrocie ciał
błądzi miododajna pszczoła

w ust wypukłej narośli
w palcach szczupłych
zagłębia
ostre żądło — wirujący czas

przytuleni do chwili — w myśli
budują kwadratowy dom
zapełniają go tkliwością dymi

płoną
samobójcza przestrzeń świecąc
złoty warkocz niebu uplotła
noc
 ---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Cytaty - Pamiętasz przecież, przyjacielu, te wszystkie dni

"Pamiętasz przecież, przyjacielu, te wszystkie dni, nadzieję tak wielką, że aż bolała, i zwątpienie, które korzystało z najmniejszego wyczerpania, żeby przyjść…

*** w kociookich lampach

w kociookich lampach rozkrojony owoc twojego serca pestki tkliwości świecą owalny jak moja miłość której początkiem ziemia srebrzy drobno w tańczących…

*** drżę

drżę rozwieszona na kroplach strząśniętych z zielonej czupryny drzewa dojrzewam ziarnem spadłym z łakomych drzewa ust przytulona do pnia poprzez rozstawione…

Lustro

jestem zaczadzona pięknem mojego ciała, patrzyłam dzisiaj jra siebie twoimi oczyma, odkryłam miękkie zagięcie ramion znużoną okrągłość piersi które chcą…

Egipt

Jakie ma okrągłe biodra — mówił — a w talii jest cienka i wcale nie pachnie całunem. Ma zapach ziemi — żółte śwaieczki wypaliły…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline