Cytaty:

"Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę."
- *** Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę

*** w tym cieniu jest tyle słońca

w tym cieniu jest tyle słońca że
mogę całe oczy zanurzyć w
złotym bogactwie

w tym deszczu
jest tyle pogody
że mogę wysuszyć
mokre przylgłe do policzków włosy

w tym dniu jest tyle przyszłości że
ręce toną po łokcie więc rękoma
pełnymi dnia mówię — kocham

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę

Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę, to jest bardzo głupie nosić szminkę w kieszeni, gdy ty patrzysz na mnie tak poważnie, jakbyś w moich oczach…

Modlitwa z tęsknoty

Chowanna przyjdź z uiftarłegg^lasu powiedz ustami wyrzeźbionymi w korze prawdę o śmierci i o miłości prostsza od twoich sosen Chowanna ciepła jak pulsujący…

*** pod twoim pulsującym ciepłem

pod twoim pulsującym ciepłem i tylko cienka w przegubie frunęła w górę i była czarną plamą wyobraźni aniołów których upoił śpiew to z…

*** w kociookich lampach

w kociookich lampach rozkrojony owoc twojego serca pestki tkliwości świecą owalny jak moja miłość której początkiem ziemia srebrzy drobno w tańczących…

*** ile lat mają twoje ręce

ile lat mają twoje ręce sękate drzewa są wiosną kiedy dotykają moich włosów poprzez kruchość jesieni przebija zapach zbudzonych kłączy szept ziemi…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline