Cytaty:

"Pamiętaj także o tym, że kochałam, i że to miłość skazała mnie na śmierć."
- Cytaty, Wiersze, Bibliografia

*** wystarczy cię dotknąć żebyś ożył

wystarczy cię dotknąć żebyś ożył
mój piękny
ilekroć piszę o tobie to dlatego że tęsknię
i przywołuję z dalekiej pamięci
twoje oczy zmrużone i kosmyk
włosów na piersi — w którym latem
mieszkało słońce
a ja radosną dłonią spędzałam słońce
i cień — pochłaniałam ustami
żebyś mój był — do dna

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** w kociookich lampach

w kociookich lampach rozkrojony owoc twojego serca pestki tkliwości świecą owalny jak moja miłość której początkiem ziemia srebrzy drobno w tańczących…

*** Kleopatry oczy świecące

Kleopatry oczy świecące powiedziały mu że jest piękny a właśnie pełgał złotym płomykiem — życie w płomień wsunęła palce i wargi w ciepłe wargi smakowały…

*** zapukał do uśmiechu

zapukał do uśmiechu i uśmiech odpowiedział — jestem pociągnął za niesforne ucho skłóconą z wiatrem noc naszeptał w uszy nocy słów…

*** protest

kruche ściany szczęścia rozsadza pamięć do ziemi przyległy miękko grzywy sennych wulkanów głód przeciąga się leniwie w delikatnych…

*** znów pragnę ciemnej miłości

znów pragnę ciemnej miłości miłości która zabija tak o śmierć modli się skazany przyjdź dobra śmierci rozrzutna bądź jak noc sierpniowa bądź…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline