Cytaty:

"Nie piszę, że Cię kocham, bo to bzdura, ale pewnie Cię kocham."
- Halina Poświatowska - Poezja

*** Na wyspie kamiennej obrysowany soplem lodu

Na wyspie kamiennej obrysowany soplem lodu — krajobraz oprawiony we wszystkie gwiazdy nocy. Płoną. Ostre dachy domów nakłuwają niebo — krwawi. Pod tańcem złotych lamp fruwają nisko proste anioły pragnień — oczy ludzkie w marmurze nieruchomych twarzy. Na wyspie kamiennej pokolenia zakwitają i duszny zapach podzwrotnikowych kwiatów — ocean chłonie. Ocean liże stopy kamiennej wyspy. Manhattan — mój dom. Manhattan — moje piekło i niebo. Manhattan — moja jedyna ojczyzna. Gdy będę umierać położę się na brzegu wyspy kamiennej a ocean poduszkę z brunatnych pian podsunie pod moją głowę. Manhattan — otwarte oczy domów — świecą.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** pokornie cię kocham

pokornie cię kocham
widzisz
nawet łokieć swój kocham
bo raz był twoją własnością

widocznie tak można
z najprawdziwszym mieniem
rozstać się
i nie patrząc wstecz odejść

widocznie można
pośród chłodnej ziemi
zostać

Czym jest miłość

Płomieniem który posiadł drewnianą chatę — pijanym pocałunkiem wgryzł się w głąb strzechy. Piorunem — który kocha wysokie drzewa…

Nad spaloną Żydówką

Sulamito jak umierałaś? rzewnie kiedy z twojego białego ciała wiatr uczynił zabawkę płomieniom Jeanne d'Arc nie tak spopielała Inaczej Czyje włosy sypały…

*** A zapach ci poślę, zapach tych nocy

A zapach ci poślę, zapach tych nocy, które rozcięte przemijają pomiędzy nami, jak pomiędzy dwoma brzegami mija rzeka. Szelest jest wielki, w gałęziach…

Egipt

Jakie ma okrągłe biodra — mówił — a w talii jest cienka i wcale nie pachnie całunem. Ma zapach ziemi — żółte śwaieczki wypaliły…

wiewiórka

przeskoczyła z pnia na pień i w obcym języku zaszeleściła imieniem przywołałam jej nieufną obecność ostrymi zębami chwyciła złoty brzeg serca i w…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline