Cytaty:

"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

*** chciałabym je zakląć w płótno

chciałabym je zakląć w płótno
albo w dźwięk
kiedy płyną
na skrzydłach mocnych
poprzez krew

dotykające wody
dziobem mocnym
aby jeść
cienie roztrącające lotem
zachodu krew

woda gaśnie
Norwegia zmienia się w chmurę
ptaki schodzą z nieba
miękko opuszczonymi skrzydłami
i przylegają do twego ramienia

---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Sirocco

sirocco nas cisnęło na brzeg moje włosy utopione w wodzie moje nogi pachnące rumiankiem uplatane w trawie rzuciły wyzwanie niebu sirocco gór —…

Elster

Elster — czym byłaś gdy cię nie było gdy nie było nawet odbicia na wodzie która przemija chmura rozkrojona twoim skrzydłem zrosła się pięknie i…

Wit Stwosz

Zakochany w smagłej urodzie mięśni twarzy szczupłych drgających łyddek rozpostartych palców podźwignął ich ramieniem i postawił na ołtarzu. Łokciom…

Na przykład

Prawda że od wieczności Dni ciążą bez miłości Nie wybaczony każdy świt W każdej pieszczocie ziarno grzechu I obelga w każdym uśmiechu Słyszę cię i ty mnie…

Dziecku

co to było — promyk wiosenny w liściach zaszeleścił światło się rozzłociło i wybuchło fajerwerkiem w pieśni najpierw — kłaczek przebijał śnieg…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline