Cytaty:

"Drzazga mojej wyobraźni czasem zapala się od słowa."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

*** w plastrze miodu mogę zamieszkać

w plastrze miodu mogę zamieszkać
nie w mieście
plaster miodu jest przytulnie ciepły i słodki
i nie ma światła
nie ma światła
które dzień po dniu
gwiazda po gwieździe
płoszy urodę moich płonących oczu

w plastrze miodu
są przestrzenie podłużnie oddychające spokojem
w plastrze miodu są zakątki pełne żywych płatków
liści
w które można wtulić obolałą głowę i usta —
przygryzione z cierpkiej nienawiści

tylko tam
jest ten dom — zbudowany ze ścian ociężałych
tkliwością
ciepłych jak uśmiech pszczoły
i wiem że tylko tam — nie w
mieście
  ---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Przypowieść

Postawił diabeł Chrystusa na górze Cadillac i kazał mu spojrzeć w dół. Do nieba był tylko jeden krok, a w dole rozpościerała się kraina żyzna i piękna jak kolorowa pocztówka. Woda była głęboko błękitna, las na zboczach wysepek soczyście zielony, a piasek nadbrzeżny miał kolor złotego kruszcu.
— To wszystko będzie twoim — kusił diabeł — jeśli dasz mi drobiazg — duszę.
Popatrzył Chrystus — do nieba był tylko jeden krok — i pokręcił głową. — Nie, diable, nie skusisz mnie miękkim futrem lasów ani przejrzystym lustrem wody, bliższa mi od nich moja własna dusza.
Zmartwił się diabeł, ale nie stracił nadziei. Przejdźmy się trochę — powiedział — i zeszli nisko pomiędzy łodzie rybackie. Wszedł Chrystus do łodzi i zobaczył, jak rybacy zarzucają sieć, a potem z wy¬siłkiem wielkim, ryb pełną, ciągną ku brzegowi. Zaczął im pomagać Chrystus i gdy z oddechem krótkim i błyszczącymi oczyma już dotykał trzepoczących w sieci, powiedział diabeł — będą twoje, ale tylko wtedy, jeśli mi oddasz duszę. — Bierz ją — krzyknął Chrystus — obydwie ręce zanurzone w wodzie — i nie przeszkadzaj ludziom w codzien¬nej walce o życie na ziemi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

W zmrużeniu powiek

no tak pode mną chwieje się morze morze a moje piersi jak? dwie złote wyspy na nim brzuch jest wyspą brunatną stromą tańczą palmy szeleszczą powiewają wielkimi…

*** dlaczego nie drzewem

dlaczego nie drzewem drzewo o krwiobiegu złotym tak samo pnie się wzwyż zachłannie rośnie dojrzewa w skupieniu w nagrzane słońcem południe rodzi jesienią…

Jestem Julią

Jestem Julią mam lat 23 dotknęłam kiedyś miłości miała smak gorzki jak filiżanka ciemnej kawy wzmogła rytm serca rozdrażniła mój żywy organizm…

Ona

Jestem żeby nabrzmiewać a potem rozwartymi oczyma patrzeć na tętniący cud mojej krwi. Ochraniam go od wiatru pochylona nad nim dotykam rąk nóg. Nie…

Aurelia

uśmiech księżyca trzymała w palcach a niżej była noc przeciągająca się futrem żywej drapieżnej pantery plamki złota migotały szorstko oddech ciężki dosięgał…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline