Cytaty:

"Pamiętaj także o tym, że kochałam, i że to miłość skazała mnie na śmierć."
- Cytaty, Wiersze, Bibliografia

Taki list

Jesteś dla mnie szeregiem zielonych liter dźwięczących miło, jesteś płaskim listem, który można całować nie czując nic. Twoje imię wypisane nisko przypomina sierść kota i przeciąga się podłużnie, gdy je wymawiam. Chciałabym cię dotknąć tak, jak dotykam twojego imienia. Ale boję się chwili, w której zobaczę twoje brwi i usta. Jest tyle linii uśmiercających tkliwość i tyle przyćmionych świateł nie szepczących o miłości. Chciałabym cię poznać dotykiem, chciałabym, żebyś przyszedł w nocy, pochylił się nade mną śpiącą i znowu odszedł jak księżyc. Przestałabym wpatrywać się w nieruchome okno i usnęłabym wtulona w zapach po tobie.

---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** znów pragnę ciemnej miłości

znów pragnę ciemnej miłości
miłości która zabija
tak o śmierć modli się skazany

przyjdź dobra śmierci
rozrzutna bądź jak noc sierpniowa
bądź ciepła
dotknij mnie lekko

odkąd poznałam jej prawdziwe imię
przygotowuję moje serce
na ostatni urwany
wstrząs

*** opowiedzieć o twoich ciepłych ustach motylowi

opowiedzieć o twoich ciepłych ustach motylowi spotkanemu przypadkiem na źdźble ostu złożył skrzydła i senny chwiał kolorem na powierzchni dnia sosny…

Egipt

Jakie ma okrągłe biodra — mówił — a w talii jest cienka i wcale nie pachnie całunem. Ma zapach ziemi — żółte śwaieczki wypaliły…

Cytaty - Życie nie obawia się popełniać plagiatu

"Życie nie obawia się popełniać plagiatu rodząc życie i zawsze jednakowo zdumiewa monotonna w swym uporze śmierć." - Wiersze Halina Poświatowska

*** chcę cię nakarmić sobą

chcę cię nakarmić sobą dotknij ustami wypukłego brzegu ziemi niech cię upiję bolesna świadomość wieczności kwitnący a przydrożny zgięty przeczuciem plonu jak…

*** Carmen z różą w zębach

Carmen z różą w zębach siedzi na łóżku — płacze kolczyki ciężkie nasłuchują usta Carmen podparła brodę ręką patrzy powieki cienkie na…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline