Cytaty:

"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

Wiersz dla mnie

Hasiu Hasieńko
nie bój się nie
masz takie ładne usta
i takie oczy wiesz —
zaciśniesz ładne usta
zamkniesz ładne oczy
i jeszcze dłoń w niewielką zwiniesz pięść
Hasiu — Hasieńko
miałaś sukienkę w kropki
miałaś
lubiłaś dzwonić koralikami
lubiłaś —
i miasto które przychodzi w nocy
kochałaś — tak
spójrz —
to wcale nie tak daleko
oni mówią — niebo
spójrz to całkiem blisko
oni mówią — noc
a ty — wrócisz do miasta —
wykwitniesz imieniem
na ustach —
Hasiu Hasieńko
już trzeba iść — no chodź
  ---= Poezja -  Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Przypowieść

Postawił diabeł Chrystusa na górze Cadillac i kazał mu spojrzeć w dół. Do nieba był tylko jeden krok, a w dole rozpościerała się kraina żyzna i piękna jak kolorowa pocztówka. Woda była głęboko błękitna, las na zboczach wysepek soczyście zielony, a piasek nadbrzeżny miał kolor złotego kruszcu.
— To wszystko będzie twoim — kusił diabeł — jeśli dasz mi drobiazg — duszę.
Popatrzył Chrystus — do nieba był tylko jeden krok — i pokręcił głową. — Nie, diable, nie skusisz mnie miękkim futrem lasów ani przejrzystym lustrem wody, bliższa mi od nich moja własna dusza.
Zmartwił się diabeł, ale nie stracił nadziei. Przejdźmy się trochę — powiedział — i zeszli nisko pomiędzy łodzie rybackie. Wszedł Chrystus do łodzi i zobaczył, jak rybacy zarzucają sieć, a potem z wy¬siłkiem wielkim, ryb pełną, ciągną ku brzegowi. Zaczął im pomagać Chrystus i gdy z oddechem krótkim i błyszczącymi oczyma już dotykał trzepoczących w sieci, powiedział diabeł — będą twoje, ale tylko wtedy, jeśli mi oddasz duszę. — Bierz ją — krzyknął Chrystus — obydwie ręce zanurzone w wodzie — i nie przeszkadzaj ludziom w codzien¬nej walce o życie na ziemi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** mówisz na śmierć

mówisz — na śmierć mówisz —-*na wieczność a jeśli zmienisz się w drzewo czy mogę liczyć na to że wzejdziesz pod moim oknem a jeśli…

*** świadoma siebie

świadoma siebie uśmiechnięta sobie w łupinie zimy wiewiórki futro przegarnięte dłonią wniebowstąpiło w pień nie jestem więcej niż gałąź mniej niż łapka…

Cytaty - Życie nie obawia się popełniać plagiatu

"Życie nie obawia się popełniać plagiatu rodząc życie i zawsze jednakowo zdumiewa monotonna w swym uporze śmierć." - Wiersze Halina Poświatowska

Poprzez uśmiech

do mnie przyjdziesz przygryzłszy wargi gdy już spłoniesz w zielonym ogniu książek moje ręce przytulą cię okrytego kurzem dróg których nie…

Nad wierszem

Wlej się — będziemy czytać wiersze będziesz powtarzał uparcie „noc jak ściana" i zobaczysz ścianę i na ścianie znajdziesz przyczepione…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline