Cytaty:

"Żyje się chwila, a czas jest tylko przezroczystą perłą wypełnioną oddechem."
- H. Poświatowska Jestem julią

Cytaty - Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę.
"Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę."
- *** Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** to było na drodze

liryka nie opadła z ostatnim liściem nagie gałęzie korzeniom szepczą przypowieść o powracaniu pór roku korzenie nie wierzą głęboko a jednak czerpią soki…

*** Na wyspie kamiennej obrysowany soplem lodu

Na wyspie kamiennej obrysowany soplem lodu — krajobraz oprawiony we wszystkie gwiazdy nocy. Płoną. Ostre dachy domów nakłuwają niebo —…

*** masz włosy drażniące urodą

masz włosy drażniące urodą ręce których twarda pieszczota rozprostowana tkliwością błądzi po haftkach mojej spódnicy twoje biodra zadowoliłyby…

Zamiast trenu

Rosemarie — poprzez palce różowy prześwituje płomień to krew krążąca lekko po swych pienistych drogach Rosemarie — zieleń na gałęziach w…

*** bo właśnie chcę najprościej

bo właśnie chcę najprościej na srebrnej tacy księżyca podać ci kolację i patrzeć — jak zgryzasz śpiący złoty pomarańcz obcisłą skórę potem palcem…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline