Cytaty:

"Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę."
- *** Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę

*** codziennie sekuję

codziennie sekuję
moje ciało wszystkie
wnętrzności wyjmuję
i oglądam oddzielnie
układam pragnienie
tęsknotę ból

doskonale apolityczna
aspołeczna
siedzę w kucki
nad stosem mięsa
segreguję
jak rzeźnik w jatce
pragnienie
tęsknotę
ból

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** my nie wierzymy w piekło

my nie wierzymy w piekło w ogień tańczący same jesteśmy iskrami w naszych twarzach co noc przeglądają się zaspane gwiazdy my z otchłani światów pachnące…

O uśmiechniętym tygrysie

obudzony słońce źrenice zwęża w ostrą smugę ziewnął zmrużył ślepia w ślepiach tańczące drobno drzewa zaszeleściły liśćmi pochyliły się rozchwiane gałęzie…

*** Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę

Odkąd cię poznałam, noszę w kieszeni szminkę, to jest bardzo głupie nosić szminkę w kieszeni, gdy ty patrzysz na mnie tak poważnie, jakbyś w moich oczach…

*** całe twoje ciało

całe twoje ciało nie nakarmi jednego westchnienia niespokojnego oceanu ptaki zbierają się na ucztę z twojego ciała a ty je przyciskasz do obcych ust i w…

*** oślepłam odkąd jej nie ma

oślepłam odkąd jej nie ma nie widzę światła ona była moim wszystkim córka — słońce córka — gwiazda śpiew ptaków jest trenem…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline