Cytaty:

"Z tęsknoty pisze się wiersze."
- Twórczość Haliny Poświatowskiej

*** moje kolana ustępujące

moje kolana ustępujące i
twoja dłoń na mojej szyi
— po wielkim niebie
chodzi słońce —

zwabione
barwą twoich źrenic
odgina powieki i
wilgoć pije

a potem
ziemia jest sucha i brunatna
błądzą po niej
złote cętki światła

palce twoje
odchylające w dół
moją szyję

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

*** czemu się Poprad wścieka

czemu się Poprad wścieka nie wiem a dokąd tak ucieka nie wiem kamienie ostrzą zęby po co olszyny w wodzie włosy moczą a niżej ugłaskana rzeka szepcze że nie i…

*** jak się omija Anglię

jak się omija Anglię Anglię omija się wyniośle czarne mewy rozłupują słońce złotymi dziobami pod światło ich wrzask jest triumfem bytu w klamry dyletantyzmu…

Cytaty - Cisza przyjacielu

"Cisza przyjacielu, rozdziela bardziej niż przestrzeń. Cisza przyjacielu nie przynosi słów, cisza zabija nawet myśli."- Halina Poświatowska chcę pisać o tobie

*** oparty o poręcz

oparty o poręcz był taki ładny że poszłam z nim do łóżka na niebie świeciły drobne gwiazdy księżyc wschodził nad lewą burtą w kajucie pod pokładem pili…

Wieczny finał

obiecywałam niebo ale to nieprawda bo ja cię w piekło powiodę w czerwień — ból nie będziemy obchodzić rajskich ogrodów ani zaglądać przez…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline