Cytaty:

"Spieszą się tylko głupcy, którzy wierzą, że gdzieś i po coś można zdążyć."
- Halina Poswiatowska wiersze o milosci

*** nie wypełniony tobą

nie wypełniony tobą
mój pokój się nie kończy
nie ma ścian
ani okien
mój niepokój o ciebie
ogromnieje
czcionkami maszyny śledzę
urwany rytm twoich kroków
i jestem bezsilna

i nie umiem ani pisać
ani kochać

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Podsłuchane

Gdy tak leżą bezczynnie lewa zwrócona ku prawej, prawa ku lewej, o czym szepczą moje stopy w nie kończące się zimowe wieczory. One mówią, sobie mówią o nagrzanym sypkim piasku przywierającym do nich miękko. Bezwładnie tak leżące myślą o ziemi, ciągle o ziemi. Wąskie trawy tam rosną i nakrapiane jaszczurki przebiegają pospiesznie. Ostrożnie, żeby nie spłoszyć odpoczywającej mrówki, idą jedna za drugą, jedna przed drugą moje śmieszne bose nogi.

---= Poezja - Wiersze - www.poswiatowska.org =---

Przypominam

jeśli umrzesz nie włożę sukienki lila nie kupię kolorowych wieńców z rozszeptanym wiatrem we wstążkach nic z tego nic przyjedzie karawan —…

O uśmiechniętym tygrysie

obudzony słońce źrenice zwęża w ostrą smugę ziewnął zmrużył ślepia w ślepiach tańczące drobno drzewa zaszeleściły liśćmi pochyliły się rozchwiane gałęzie…

Jerzy

po prostu zgarniają mnie w pięciokąt dłoni dwie sylaby kolczastego imienia Jerzy przydepnął gardło smoka krwi smużka na ostrzu głodne słońce na otwartej podaje…

*** przesunął po mojej twarzy oczyma

przesunął po mojej twarzy oczyma jak ręką i zaraz ciepło odpowiedziała mu powierzchnia mojej skóry zobaczył mnie całą jasną oddającą mu się bez końca a…

*** najbardziej patetycznym strachem świata

najbardziej patetycznym strachem świata jest człowiek popatrz oto rozkłada ręce i gromada świegocących wróbli na kapeluszu siada najbardziej patetycznym…

Najnowsze dyskusje:

Forum offline